Nieuws
Fries sprookje met exotisch tintje..
Nóg alvast een traktatie. Elbrich Vreeling maakte deze mooie tekening voor een Fries sprookje. De goede kijker ziet waarschijnlijk exotische (chinese) invloeden. Benieuwd welk verhaal hier bij hoort? Nog even wachten... Je kunt Elbrich ook volgen op: https://www.instagram.com/elbrich_vreeling_illustraties/
Mannetje in de maan...
Ook al is er nog geen groen licht voor de sterrenkrant gegeven...de illustrator Elbrich Vreeling is ook al heel enthousiast. Ze maakte een tekening voor de Friese sage 'mantsje yn 'e moanne'. Het is een prachtig beeld geworden en de oplettende kijker kan ook een groente ontdekken...
Meer zien van Elbrich: https://www.instagram.com/elbrich_vreeling_illustraties/
nieuw project/
Inmiddels is de stichting druk bezig met een nieuw project. Dit keer lopen we met ons hoofd in de wolken want de nieuwe krant heeft alles te maken met de sterren. De projectplannen zijn ingediend. De deadlines zijn gehaald...de pitch is gedaan en nu is het afwachten of we straks 4000 kinderen blij kunnen maken.
En ook deze nog!
Last but not least; deze posters van OBS de Steven. Echt heel leuk om te zien dat er een leerling is die gekozen heeft voor de gier. Dat is een dier waar nog niet veel leerlingen voor hebben gekozen. Extra leuk dus dat deze bijzondere vogel, die ook nog eens heel intelligent is, in het zonnetje gezet wordt. Top!
Kijk hier ook naar de andere informatieve posters.
nog meer posters!
Dit keer een overzichtsposter van verschillende posters bijelkaar gemaakt door groep 7 en 8 van OBS de Steven. Zo leuk om te zien dat leerlingen elk hun eigen keuze maken. Zo gaat de een voor de blobvis en weer de ander voor het vingerdier. Helemaal gaaf is dat er ook een poster is voor de titicakikker: de 1e! En dat verdient natuurlijk wel een pluim. Leuk om te zien hoe elke leerling er zijn eigen draai aangeeft én extra top: ze hebben nog meer opgezocht dan in de krant stond; zoals het menu van de neusaap.
Informatieve poster
Deze poster vond ik echt heel informatief. Ik heb een heel boek geschreven over een axolotl maar hier staat nog informatie die ik nog niet wist (zoals dat van babymuisjes). Deze leerling heeft zijn huiswerk gedaan!
poster axolotl
De axolotl is maar populair. Ook deze leerling koos voor deze bijzondere salamander en maakte een mooie poster voor het dier.
Posters
Zo ontzettend leuk om de posters te zien die gemaakt zijn door leerlingen van OBS de Steven. Ontzettend creatief en ook extra leuk: leerlingen kwamen zelf op het idee om de posters te gaan maken. Ik ben heel trots op deze leerlingen! Deze leerling koos ervoor om de axolotl een hart onder de riem te steken.
Mini-interview met fact-checker: Manon
Manon de Visser is bioloog en werkte mee aan de krant als 'fact-checker'. In dit mini-interview kun je meer ontdekken over Manon.
Hallo Manon, wat leuk om weer met je samen te werken. Aangezien jij heel veel van dieren weet, ben ik wel benieuwd wat jouw favoriete dier uit de krant is en waarom?
Ik vind heel veel dieren leuk. Maar mijn favoriet uit deze krant is het neuspeuterende vingerdier, omdat hij er een beetje vreemd uitziet en in het donkerste van de nacht actief is. Maar hij doet geen vlieg kwaad! Hij is dus een buitenbeentje en daar houd ik juist wel van! Maar helaas geldt dat niet voor iedereen: sommige mensen vinden vingerdieren zó eng dat ze er op willen jagen. Dat vind ik zielig en daarom wil ik dat iedereen weet dat vingerdieren cool zijn en onze steun verdienen.
Wat vind jij er eigenlijk van dat mooie, aaibare en/of stoere dieren beter beschermd worden dan minder aansprekende dieren?
Dat is zonde, natuurlijk! Er zijn inderdaad veel meer voorbeelden van dieren, die net zoals het vingerdier, eigenlijk niet genoeg beschermd worden omdat mensen ze vies, lelijk of eng vinden. Denk maar aan vleermuizen, slangen, spinnen, kikkers of vissen. Die hebben geen zachte vacht en zien er daardoor niet heel schattig uit, Maar om die reden zouden we juist méér aandacht moeten geven, en niet minder. Want of wij een dier lelijk vinden of niet: alle dieren zijn even belangrijk in de natuur.
De krant is geschreven met een grote knipoog, er zat veel lol bij maar er was ook een serieuze ondertoon. Hoe vind jij dat het met de natuur in Nederland gaat?
Met de natuur in Nederland gaat het helemaal niet zo goed. Maar gelukkig leren we steeds meer over hoe we met zijn allen zorgen dat het weer beter zal gaan met de dieren: plant wat meer groen in je tuin: daar komen bijen en vlinders op af. Ruim je plastic afval goed op, dan raken er geen dieren in verstrikt. En als het in de zomer heel heet is, bijvoorbeeld, zet dan een bakje water buiten! Dat zullen buurtkatten waarderen, maar ook de wilde egels, marters, eekhoorns en tuinvogels.
Ken jij nog een 'lelijk' dier dat ook nog echt aandacht verdiend?
Zeker! Regenwormen! Die zijn niet echt lelijk, maar ook niet per se mooi: veel mensen vinden ze vies omdat ze glibberig zijn en zich op een aparte manier voortbewegen. Maar regenwormen hebben een heel belangrijke rol in de natuur, vooral als 'bodemwerkers': door de tunnels die ze graven, kunnen planten - inclusief ons groente en fruit - beter voedingsstoffen opnemen en groeien. En water kan beter de grond inzakken. Het bodemleven is dus gezonder dankzij wormen, en ze helpen overstromingen te voorkomen. Helden, zijn het!
Meer weten over Manon? Neem eens een kijkje op haar website: www.wilddna.nl.
De slak in the picture in Oosterbierum!
Erg leuk: ook een reactie gekregen vanuit Oosterbierum. Daar ze blij met de krant. Ze hebben er al twee keer les uit gekregen en het toeval wilde dat er ook een project gaande was over jawel: de naaktslak. Het dier (wel met huisje) siert ook op de cover van onze krant. Een leuke combi!
Reactie van OBS de Steven
Wat een mooi gebouw is OBS de Steven. Ik vond het ook heel interessant om kennis te maken met hun manier van lesgeven. Zij hebben een specialist op elk vakgebied en niet alleen voor lezen en rekenen maar ook voor wereldoriëntatie en biologie. Erg leuk om van deze school een reactie te krijgen. De kinderen werden er daar bij betrokken onder andere met behulp van een grote wereldbol. Erg leuk!
Geluk vind je Oosterbierum
Tijdens dit project maak ik de mooiste autoritten want ik breng de krant door heel de Waadhoeke. Zo kwam ik ook terecht in Oosterbierum. Eenmaal daar kwam ik erachter dat de school binnenkort ging sluiten. Dat vond ik erg jammer voor het dorp. In elk geval kon ik er nu nog kranten brengen. Aansluitend stopte ik nog even om daar in de oude kloostertuin te kijken en daar stuitte ik ook op een klavertje 4, Hoe mooi is dat?
P.s. moeite om de achtergrond te lezen...gedroogd in een Fries boek. Dat verklaart het!
Leuke reactie.
Vanuit Sint Jacobiparochie leuke respons op de krant gekregen.
Lekker lezen
Zo leuk om te zien hoe de krant op tafel ligt in de school. De dieren worden goed bestudeerd...
Op nepnieuws-jacht
In de krant werd ook aandacht besteedt aan nepnieuws. Bij de Kabas zochten de kinderen zelf uit wat waar was en niet waar met behulp van internet...leuk bedacht van de meester.
Maak kennis met de schrijfster en initiator
Dirkje, je wilde heel graag deze krant maken. Vertel eens wat meer...
Ja, ik had dit idee al heel lang in mijn hoofd. Het ontstond eigenlijk toen ik het voorwoord las dat Simon Watt schreef voor mijn boek Otje en ik*. Ik was heel erg geraakt door het gegeven dat het zo ontzettend slecht gaat met amfibieën wereldwijd. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik zijn tekst moest vertalen. Op dat moment dacht ik: hier moet ik iets mee. Zo gedacht was echter niet zo gedaan. Financiering regelen bleek moeilijk. Veel mensen vonden het een te 'out-of-the-box- idee.'
Hoe ben je dan toch begonnen?
Eigenlijk door het gewoon te doen. Iemand adviseerde me om mijn idee zichtbaar te maken (een wijs iemand kan ik nu wel zeggen!). En ik besloot de sprong te wagen en met privé-geld het project op te starten. Petra had ik via via leren kennen en het leek me leuk om met haar samen te werken. Tsjerk voelde ook het belang van het project en wilde kosteloos wel de tekeningen maken. Het was zo ontzettend leuk dat de krant al heel snel een vaste vorm had. Gelukkig besloot het Klaarkampster Weeshuis (zij hadden de primeur om als eerste de krant te zien!) om 1000 kranten in te kopen voor het lokaal onderwijs en is de financiering hiermee gewaarborgd. Iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben.
Je bent zelfs een stichting begonnen om de krant te kunnen realiseren.
Ja, dat klopt. Zonder stichting was dit niet mogelijk geweest. Alle (extra) inkomsten die we maken gaan ook in de stichting. Dat betekent dat we daar weer mooie nieuwe dingen van kunnen maken. Ik heb ideeën genoeg dus ik hoop -ook samen met anderen- nog veel mooie andere producties te kunnen maken.
Waarom in de vorm van een krant?
Een krant heeft een bepaald 'gewicht'. In een krant staan belangrijke zaken. Een krant vertelt hoe het met de wereld gaat. Dat de biodiversiteit achteruit gaat en dat 'mooie, aaibare en/of stoere' dieren beter beschermd worden dan minder aansprekende dieren is ook nieuws. Dat is nieuws dat een podium verdient. Maar een slak haalt nu eenmaal niet snel de voorpagina. Daarom heb ik gekozen voor deze vorm. Om dat nu juist wél eens te doen. Bovendien heeft deze vorm ook iets grappigs en iets ludieks. Daarnaast heb ik persoonlijk een relatie met de krant. Op zaterdag deed ik altijd 'zoek de verschillen' samen met mijn zoon. Hij kroop dan naast me op de bank en met een muziekje op de achtergrond werden we zo een beetje wakker. Ik koester die momenten. Ik doe het nu met mijn dochter die inmiddels zes is want mijn zoon is alweer veertien (en heeft nu andere interesses ;-)). Een krant kan dus een mooi middel zijn om contact te leggen met je kind. Ik hoop dat de 'Lol met lelijke dieren-krant' ook een krant is die kinderen verbindt met hun ouders. Samen naar die (te) gekke dieren kijken, hoe leuk is dat? Want ik weet zeker dat er in de krant dieren staan die veel volwassenen nog niet kennen en zo wordt het voor hen ook leuk om te lezen.
De stichting die jij en Tsjerk hebben opgestart wil speciaal bijdragen om de leesvaardigheid te bevorderen. Hoe heb je dat aangepakt in deze krant?
Ik vond het heel belangrijk dat alle kinderen plezier konden beleven aan de krant. Daarom staan er naast langere stukken tekst ook kortere stukjes tekst in de krant. Er zijn stripfiguurtjes die wat zeggen en ook gedichten. Zo is er voor elk wat wils. Ik vond het belangrijk dat de krant aantrekkelijk was voor verschillende kinderen, bijvoorbeeld ook de beelddenkers. Zij kunnen in de internationale top 10 direct zien waar welk dier vandaan komt. Ik vond dat heel belangrijk om dit aspect mee te nemen. Een krant had -voor mij- de ideale vorm omdat de pagina's groot zijn, kon ik veel meer dan in een boek.
Sommige mensen vinden een krant een ouderwets medium en jij besluit juist een krant te maken voor kinderen. Huh?
Ja, dat klopt. Er gebeurt steeds meer online. Maar er zijn ook steeds meer jongeren die geen smartphone meer willen hebben, die teruggaan naar 'ouderwets' sms-en. Zeker voor jonge kinderen is het -denk ik- heel fijn om iets echt vast te kunnen pakken. Ergens met je vinger over heen te kunnen gaan. In de krant zit ook een kleurplaat en een doolhof. Ik geloof dat de combinatie hoofd, hart en handen een heel belangrijke is. Maar goed, een krant is een duur medium. Zeker als je niet zo'n grote oplage drukt. Toch was ik er sterk overtuigd van dit middel. Door kinderen een krant te geven, kunnen kinderen zich ook belangrijk voelen. En dat zijn ze ook. Ze zijn toekomst.
Wat is jouw favoriete 'lelijke' dier?
Ik heb natuurlijk een boek geschreven over een heel bijzondere salamander: de axolotl. Ik ontdekte pas dat dit als een 'lelijk' dier werd beschouwd nádat ik er een verhaal over geschreven had! Maar nu wil ik dan toch wel aandacht geven aan een ander dier. Het vingerdier verdient nu wel eens podium, vind ik. Het is een grappige en aandoenlijke halfaap. Ik vind zijn blik ook heel erg guitig. Zijn speciale talent?: peuteren. Ik denk dat dit dier de inspiratiebron is voor E.T. Kijk! en zie het ook.
*en de (te) gekke superkracht van mijn axolotl