Ugly Animal Preservation Society
Het project 'Lol met lelijke dieren' in de vorm van een krant is geïnspireerd op acties van de Engelse bioloog en BBC-presentator Simon Watt. Hij startte de Engelse Ugly Animal Preservation Society (UAPS). Hij richtte de stichting op omdat hij vond dat mooie, stoere of aaibare dieren die met uitsterven bedreigd worden veel meer aandacht krijgen dan 'lelijke' dieren. Hij trommelde daarom comedians op om aandacht te vragen voor de buitenbeentjes van moeder natuur. Dit leverde natuurlijke de nodige hilariteit op. Hij schreef ook het boekje 'We can't all be panda's' om het thema aan te kaarten. Hij trok het land én het buitenland in om pubquizzen te geven. En zo heeft menig stad een favoriet 'lelijk' dier. Londen koos voor de neusaap; een roodharige stinkende primaat met een enorme kokkel. Met zijn enorme neus maakt hij indruk op de dames! Net als wij zijn ze er van onder de indruk; echter net even op een andere manier ;-) Dublin koos voor hoefijzerneusvleermuis. Een vleermuis met een gekke neus en heel grote oren. Met die bijzondere oren kan hij echter heel goed aan echolocatie doen. Het Belgische Brugge koos voor de paarse neuskikker. Een kikker met een grappig wipneusje. Al deze dieren zijn te ontdekken in de krant. Grote vraag is natuurlijk; welk dier neemt de Waadhoeke als mascotte....?
Nu ook actie in de Waadhoeke
Dirkje vond Simon zijn iniatief zo leuk en inspirerend dat ze vond dat het ook aandacht verdiende in Nederland. Omdat; met een knipoog aandacht vragen voor een moeilijk thema, zoals de achteruitgang van biodiversiteit, waarschijnlijk het beste werkt. Door het thema te verbinden met een beetje lol krijgt het een luchtig karakter. Iets wat voor kinderen natuurlijk erg belangrijk is.
Natuurlijk is nu de vraag wat is hét 'lelijke' dier van de Waadhoeke?
Dirkje vind dat er twee dieren zijn die daar wel voor in aanmerking komen. Als eerste de zeeëngel. Dit omdat de Waadhoeke natuurlijk een nauwe relatie heeft met de zee. Dit is met name in het Bildt merkbaar.
De zeeëngel is een haai uit de Waddenzee die zo plat is als een pannenkoek en daarom ook wel verwart wordt met een schol. De duiker die hem probeert te aaien komt bedrogen uit want daar heeft een haai geen zin in. Dus die bijt van zich af. Maar sterke verhalen van duikers die dachten even een schol te aaien en te pakken werden genomen door een platte haai, horen we steeds minder. Dit omdat het slecht gaat met de zeeëngel. Een ander dier wat ook een typisch dier is voor de Waadhoeke is de grote modderkruiper. Een aal die in slootjes leeft. Zijn naam verraadt al dat hij van modder houdt. Hoewel er in de Waadhoeke genoeg modder is, heeft de grote modderkruiper het moeilijk omdat veel sloten worden gehekkeld. En dus komt hij steeds minder voor. Als je de grote modderkruiper van dichtbij bekijkt kun je zien dat hij een heel mooi oranje kleur heeft. Op zijn hoofd heeft hij tien tastdraden waarmee hij zijn omgeving aftast naar voedsel. Je zou daarom kunnen zeggen dat hij een soort van tienvingerige baard heeft. Zulke exemplaren zie je niet elke dag. Daarom pleit Dirkje ervoor dat de Waadhoeke de grote Modderkruiper als mascotte neemt.