Otje en ik
Dirkje Brouwer begon de stichting De PapierVis omdat ze zich ook als schrijver inzet om kinderen de liefde voor lezen te laten ontdekken. Het meest recente boek wat van haar verschenen is, is Otje en ik en de (te) gekke superkrachten van mijn axolotl. Ze schreef dit boek naar aanleiding van een bezoekje aan een lokale plantenwinkel in Leeuwarden. Samen met haar zoon zag ze toen een heel bijzonder diertje: een axolotl. Ze had nog nooit zo'n amfibie gezien. Het was een heel bijzondere salamander uit Mexico. Een medewerker had er een bordje bijgedaan en daar stonden de bijzondere eigenschappen van het beestje op. Deze salamander heeft unieke regeneratieve vermogens. Als je er een poot zou afsnijden, groeit deze gewoon weer terug. Dit gebeurt niet alleen met ledematen maar ook met delen van de ruggengraat en stukken hersenen. Ook bleek de salamander qua looks nooit helemaal volwassen te worden. Hij ziet er uit als een heel grote baby-salamander. Daarom vinden veel mensen het een heel schattig beestje om te zien. Biologen noemen het daarom wel de Peter Pan onder de salamanders. Door minecraft is deze salamander ook een geliefd huisdier geworden. Verder kun je wereldwijd veel axolotls vinden in laboratoria vanwege zijn unieke eigenschappen. Het diertje blijkt echter in het wild ernstig met uitsterven bedreigd te zijn. Dirkje vond het daarom tijd om er een boek over te schijven. In oktober 2023 kwam het op de markt.
Je kunt het boek hier bestellen; https://www.taal-teken.nl/product/dirkje-brouwer-otje-en-ik-en-de-te-gekke-superkracht-van-mijn-axolotl/
Krant
Na het boek kwam er ook een krant uit: de 'Lol met lelijke dieren-krant'. Het boek vormde de inspiratiebron voor de krant. Dirkje kwam er namelijk pas achter nadat ze een een verhaal had geschreven over een axolotl dat dit dier als 'lelijk' dier werd beschouwd. Veel mensen houden niet echt van amfbieën zoals kikkers, salamanders en padden. Toen ze ontdekte dat er voor de grap 'the ugly animal preservation society' was opgericht, besloot ze dit idee ook in Nederland te lanceren. Ze maakte de krant en deze werd ter ere van biodiversiteitsweek in de Waadhoeke verspreid. De krant werd geschonken door stichting het Klaarkampster Weeshuis aan leerlingen in de bovenbouw. Een project wat ze reuze leuk en ook wel een beetje spannend vond om te doen. Gaan de kinderen de grapjes snappen? Slaat het idee aan? Gelukkig kreeg ze van een aantal juffen en meesters leuke reacties.
Bij 'nieuws' is daar meer over te volgen.